Varlık Fonu'ndaki şirketler yeniden yapılandırılacak
Ziraat ve Halkbank dışında Varlık Fonu'na aktarılan diğer şirketler yeniden yapılandırılacak. Şirketler daha kolay yönetilebilir ve şeffaflığı da artıracak şekilde fonksiyonel olarak sınıflanacak.
Türkiye Varlık Fonu'na aktarılan şirketlerin yeniden yapılandırılması için çalışma başlatıldığı öğrenildi. Buna göre, şirketler holding şirketi benzeri yönetime imkan verecek şekilde fonksiyonel hale getirilecek.
İlk olarak TÜRKSAT A.Ş.'nin perakende hizmet olarak tanımlanabilecek internet, TV gibi hizmetleri ile uydu yönetimi ayrılacak. ETİ Maden'in de madencilik ve bor ürünleri üretim kısımları yeniden yapılandırılacak. PTT'nin çağdaş bir lojistik şirketi haline getirilmesi planlanıyor. Ziraat ve Halkbank ise yapılanma dışında tutuldu. Öte yandan, Türkiye Varlık Fonu'nun Akkuyu Nükleer Santrali ve diğer nükleer santral projeleriyle ilgilendiği, kamunun da isteğiyle bu yönde bir çalışma yapıldığı öğrenildi.
Dünya'nın edindiği bilgilere göre, Türkiye Varlık Fonu'na aktarılan şirketlere yönelik daha önce başlayan iyileştirme çalışmaları hızlandırılacak. Buna göre, şirketler daha kolay yönetilebilir ve şeffaflığı da artıracak şekilde fonksiyonel olarak sınıflanacak. Bu fonksiyonel sınıflamanın üst yönetim imkanlarını güçlendireceği belirtiliyor.
Buna göre, TÜRKSAT A.Ş., BOTAŞ, ETİ Maden, PTT'ye yönelik bir çalışmanın başlatıldığı öğrenildi. TÜRKSAT'ın uydu ve perakende hizmetlerine yönelik ayrım yapılacak. Hatta gerekli görülmesi halinde iki ayrı şirket kurulabilecek. TÜRKSAT'ın uydu işletme ve kablo tv-internet hizmetleri olmak üzere iki ayrı fonksiyonu bulunuyor ve bu işlerin entegre bir niteliği bulunmuyor. TÜRKSAT bunun dışında e-devlet olarak adlandırılan ve daha da geliştirilmesi planlanan mobil kamu uygulamaları sistemini de işletiyor. Bu sistemin kurulması görevini de TÜRKSAT üstlenmişti.
BORDA İŞLEME VE PAZARLAMA AYRI YÖNETİLECEK
ETİ Maden'in de yeniden yapılandırılmasının planlandığı vurgulandı. Bu kapsamda da halen dünya bor ürünleri lideri konumunda bulunan şirketin madencilik ve bor işlemepazarlama fonksiyonlarının ayrılması ve ayrı yönetilmesi planlanıyor. ETİ Maden, bor bileşikleri satışı yanında son birkaç yıldır, bor mineralinden üretilmiş deterjan, ahşap koruma gibi bazı perakende ürünlerin geliştirilmesi ve satışına yönelik bir girişim de başlatmıştı.
PTT'nin de yeniden yapılandırmaya tabi tutulacağı ve bir lojistik şirket haline getirileceği kaydedildi. PTT'nin yaygın yapısına rağmen halen karlı bir kuruluş olmaması ve kamu desteğiyle varlığını sürdürebilmesi nedeniyle yapılanmanın sadece fonksiyonel değil, şirketin güçlendirilmesi yönünden de ihtiyaç bulunduğu vurgulandı. PTT'nin sadece küçük kargo taşıyan bir şirket değil, çağdaş bir lojistik şirketi olarak yapılandırılmasının planlandığı öğrenildi.
Planlama kapsamında BOTAŞ'ın da sahip olduğu kontratlar yoluyla bir tedarik şirketi, iletim hatları kanalıyla da iletim hattı sahibi olduğu, uzun süredir gündemde olan kontratların satışı ile iletim şebekesinin ayrı yapılanmasının değerlendirmeye alınacağı vurgulandı. BOTAŞ konusunda çalışmanın daha uzun vadeli olarak ele alındığı belirtildi.
Konular
- Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
- Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
- Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
- Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
- Tesk kart ücretli mi?
- Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
- Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
- Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
- Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
- Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
- Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
- Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
- Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
- Grup şirketlere vergi kolaylığı
- Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
- En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
- Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
- Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
- Erken Uyarı Sistemi Nedir?
- Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
- Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
- İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
- Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
- Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
- İcra takipleri nasıl yapılır?
- Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
- BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
- ÖTV indirimi olacak mı?
- İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
- Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?