Bankam yapılandırmaya onay vermiyor ne yapmalıyım?



Borçlu vatandaşa 'oh' dedirten yapılandırma düzenlemesinin çoğu banka tarafından uygulanmadığı ortaya çıktı. Peki vatandaş bu durumda ne yapacak?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bireysel kredi kartı ve kredilere dair geçen Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımladığı yapılandırma düzenlemesi, mevcut kredi kartı ve kredi borcunu ödeyemeyen çok sayıda vatandaşa umut ışığı yakmıştı.

Yeni düzenleme ile birlikte ihtiyaç kredisi olan bir vatandaşın isterse 36 ay ile sınırlandırılmış olan kredi borcunu 72 aya kadar yeniden yapılandırabileceği açıklanmış,72 aylık yapılandırmaya verdiği kredisinin üzerine isterse kredi vadesi 48 aya kadar yeni bir kredide çekebileceği de eklenmişti. Faiz oranlarının düşmesi ile birlikte de yüksek faiz tutarı ile çekmiş olunan kredinin indirimli faiz oranı ile güncellemerek ödenebileceği bildirilmişti.

BANKALAR YAPILANDIRLAMALARA ONAY VERMİYOR

Ancak vatandaşa derin nefes aldıracak bu yapılandırmanın şu ana kadar çoğu banka tarafından yapılmadığı ortaya çıktı.

"BANKALAR AĞIZ BİRLİĞİ YAPMIŞ GİBİ"

Bankaların yapılandırma konusunda izlediği yolda ağız birliği yapmış gibi hareket ettiğini aktaran Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, sanki ortak bir noktadan karar çıktığını ifade etti.

Çeşitli bahanelerle müşterilerin yapılandırma talebinin geri çevrildiğini anlatan Şahin sözlerine şöyle devam etti:

"Diyelim ki sizin bankaya ödemenizde bir problem yok, şu an taksitleri geciktirmeden aylık aylık ödüyorsunuz . Bankaya diyorsunuz ki ben yapılandırma yapmak istiyorum banka da size diyor ki siz düzenli ödüyorsunuz biz icraya düşenleri yapılandırıyoruz, kusura bakmayın. Sonra icraya düşen birisi geliyor ben yapılandırma yapmak istiyorum diyor, banka bu sefer icraya düşenleri yapmıyoruz diyor sonra bir başkası gidiyor ben diyor icraya da düşmedim gününde de ödemedim gecikmeli ödüyorum diyor yapılandırmak istiyor banka yine biz icraya düşenleri yapılandırıyoruz diyor . Bankaların şu andaki uygulaması tamamen bu. Yapılandırma yapmıyorlar."

ŞAYET OLURSA NASIL OLACAK?

Bankaların bu yapılandırmalar il birlikte zarar gideceğini anladıkları için yapılandırma yoluna gitmediklerinin altını çizen Şahin, mevcut yapılandırmanın nasıl olacağını şöyle anlattı:

"Şu Anda en çok ödeyenler ya da 1 ay gecikmeli icraya düşmeden ödeyen insanlar yapılandırmaya başvuruyor. Yapılandıran kişi karlı oluyor. Şu anda krediyi çeken kişi krediyi çektiği zaman 1.20 faizle kredi çekti. Şu anda faizler 1.’e düştü: Arada 0,15 lik ya da 0.20’lik fark var. Bu fark indiriliyor. Yani 1.20 1.05’e çekiliyor ve bundan sonra siz 1.05’ten ödemiş oluyorsunuz. Yapılandırma dediğimiz olay bu."

TALEP DE BULUN PARAYI AL!

Bankaların bu tutumu ile tüketicilerde oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi için yapılması gerekenleri anlatan Şahin, yazılı talepte bulunmanın önemine değinerek ödenen paranın geri alınabilmesi için yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

"Burada yapılacak olan şu bizim sözlü talebimizi normalde bankalar kabul etmiyor. Biz bunlara yazılı talepte bulunacağız. Bu da mutlaka ispatlaacağımız bir yöntem. Yapılandırma için bir e-posta göndermek yeterli. Banka buna cevap versin vermesin hiç farrketmez, bunu saklayacağız ve bizim kredimiz bittiğinde müracaat tarihi itibari ile bugnkü güncel faizlerle aradaki fark hesaplanacak, kredi ödeme tarihi bittikten sonra dava açılıp bu aradaki farkı bankadan talep etme hakkına sahip olacağız."

Konular

Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
Tesk kart ücretli mi?
Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
Grup şirketlere vergi kolaylığı
Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
Erken Uyarı Sistemi Nedir?
Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
İcra takipleri nasıl yapılır?
Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
ÖTV indirimi olacak mı?
İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?