Vergide devrim yaratacak düzenleme
Yatırımların önünü açmak isteyen hükümet, her nüshaya ayrı alınan damga vergisi uygulamasından vazgeçiyor. Yatırımcı ayrı bir sözleşmeye konu olmadıkça cezai yaptırım tutarları üzerinden de damga vergisi ödemeyecek. Yargıda iptal edilen kamu ihale kararlarına ilişkin damga vergileri ise iade edilecek.
Hükümet Türkiye'de yatırım maliyetlerini artırıcı bir uygulama olan damga vergisinde devrim gibi kararlar aldı. Bu kapsamda artık sözleşmeler nüsha, suret demeden istenildiği sayıda yapılabilecek. Yine sözleşme bedelinde fiyat farkları nedeniyle ortaya çıkan bedel artışlarından da damga vergisi ödenmeyecek. Yargıda iptal edilen kamu ihale kararlarına ilişkin damga vergileri ise iade edilecek. Ancak, söz konusu ihale ile ilgili sözleşme düzenlenmiş ise, bu sözleşmelere ait damga vergisi ilgililerine iade edilmeyecek.
KOBİ SERMAYESİ KADAR
Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, alınan kararın yerinde ve olumlu olmakla birlikte, birtakım eksikliklerinin olduğunu belirtti. Tolu, "Düzenleme kapsamına iptal edilen söz konusu ihale konusu işlerle ilgili sözleşmelerin de dahil edilmesi ve bu sözleşmelerin damga vergisinin de iade edilmesi gerekirdi. Hatta iptal edilen tüm sözleşmeler ve damga vergileri de bu kapsama alınmalıydı" şeklinde konuştu.
Yatırımcıları sözleşme yapmaktan bile imtina ettiren damga vergisi uygulaması bugüne kadar sözleşmede belirtilen en yüksek tutar üzerinden alınıyordu. Birden fazla düzenlenmesi halinde her nüshadan ayrı ayrı alınıyordu. Nüsha suret durumuna göre değişmesi şeklinde yatırımcılara ciddi maliyet getiriyordu. Bazen ödenecek tutar KOBİ sermayesine denk gelebiliyordu.
6728 sayılı düzenleme ile "Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtlardan maktu vergiye tabi olanların her bir nüshası ayrı ayrı aynı miktarda; nispi vergiye tabi onların ise sadece bir nüshası damga vergisine tabidir" hükmü eklendi.
Sözleşmelerde cayma, feshetme gibi durumlarla karşılaşılmaması ve sözleşmeye kesinlik kazandırılması bakımından belirlenen tutarın birkaç katı tazminat maddeleri konulurken ortaya çıkan ağır damga vergisi yükü de çözüldü.
CEZAİ ŞART KOYMAKTAN KAÇINILMAYACAK
Buna göre bir sözleşmenin yaptırımı olarak belirlenen bağlanma parası, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi taahhüt tutarları üzerinden damga vergisi ödenmeyecek. Ayrıca bu taahhüt tutarları damga vergisi matrahı hesaplamasında dikkate alınmayacak. Ancak, ana sözleşme dışında ayrı bir sözleşme düzenlendiği durumlarda, bu taahhüt tutarları üzerinden de ayrıca damga vergisi ödenecek. Abdullah Tolu, bu tür taahhütler nedeniyle oluşacak damga vergisini ödememek için yatırımcının bu cezai taahhütleri ana sözleşme içerisinde düzenlemeleri gerektiğine dikkat çekti. Tolu, "Yatırımcılar ana sözleşme dışında ikinci ya da başka bir yazılı sözleşme yapmadığı taktirde ayrı bir damga vergisi ödemez" dedi.
SÖZLEŞME BEDELİ FARKINA DAMGA YOK
Damga vergisi yükünün düşürülmesine ilişkin bir müjde de damga vergisini kanuni üst sınırdan ödeyenlere geldi. Buna göre bir sözleşme bedelinde fiyat farkı ortaya çıktığında bu fiyat farkının damga vergisi ödenmeyecek. Yani 200 milyar liralık bir ihalenin damga vergisi binde 9,48 olarak 1 milyon 896 bin lira olacak. Ancak bu ihalenin sözleşmede yer alan bedeli örneğin 50 milyar lira artması halinde binde 9,48 damga vergisi olan 474 bin lira ödenmeyecek.
Konular
- Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
- Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
- Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
- Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
- Tesk kart ücretli mi?
- Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
- Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
- Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
- Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
- Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
- Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
- Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
- Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
- Grup şirketlere vergi kolaylığı
- Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
- En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
- Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
- Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
- Erken Uyarı Sistemi Nedir?
- Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
- Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
- İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
- Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
- Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
- İcra takipleri nasıl yapılır?
- Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
- BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
- ÖTV indirimi olacak mı?
- İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
- Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?