İflas ertelemelere çekidüzen geliyor
Suiistimal edilen iflas ertelemelere çekidüzen geliyor. Şirket, mahkemeye son bir yıldır kayıtlı olduğu yerden başvuracak. Erteleme süresi 2 yılla sınırlanacak. Usulsüz karar aldırana hapis cezası da gündemde.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Adalet Bakanlığı ile birlikte üzerinde çalıştıkları iflas ertelemelere ilişkin taslağın detaylarını SABAH'a açıkladı. Taslağın kısa sürede Meclis'e gönderileceğini belirten Tüfenkci "kimseye 'sen istifa etmişsin ceza alacaksın' denmeyecek ama bu iş suiistimal edilmiş ve dolandırıcılık boyutuna dönmüşse, şirketlerin içini boşaltma yöntemine dönüştüğü tespit edilirse hapis cezasını hayata geçiririz" dedi.
ŞEHİR ŞEHİR DOLAŞMAYA SON
Kötü niyetli iflasları önlemek istediklerini söyleyen Tüfenkci, şöyle konuştu: "Son zamanlarda yasanın boşluklarından faydalanan bazı kötü niyetli kişiler çıktı. Aslında iflas ertelemeden faydalanamayacak veya gerekmeyecek firmalar, bunu bir tehdit unsuru olarak kullanıp hem bankalardaki kredi akışını zedeleme hem de piyasanın işleyişini bozmaya kalktı." Yeni düzenlemenin mahkeme süreçlerini de kapsayacağını belirten Tüfenkci, "Şu anda iflas erteleme kararı aldıracak Ankara merkezli bir firma buradan kararı çıkartamayacağını bildiği için şirketini Samsun Bafra'ya taşıyor. Bir gün sonra da iflas erteleme için müracaat ediyor. Bu işi organize eden danışmanlık firmaları ve hukuk büroları var. Bu şirketler bir haftada iflas erteleme alabiliyor. Yeni düzenlemeyle iflas erteleme kararı alacak şirkete son bir yıldır kayıtlı olduğu yerden karar çıkartma zorunluluğu getiriyoruz. Böylece, şehir şehir dolaşarak iflas ertelemeye başvuranları önleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
NİTELİKLİ BİLİRKİŞİ
Mahkeme süreçlerinde görev alan bilirkişilerin de nitelikli kişilerden oluşacağını kaydeden Tüfenkci, "Bilirkişiler nitelikliler arasından oluşturulacak. Onların raporuna bakacağız" dedi.
İKİ YILLA SINIRLANDIRILACAK
İflas ertelemedeki uzatma sürelerine de dikkat çeken Tüfenkci, "Başvuruluyordu, mahkeme hemen tedbir veriyordu. Bu süreler 4 yıla kadar uzayabiliyordu. Onu iki yılla sınırlandıracağız. Üç ayda bir atanan kayyum, şirketin ayağa kalkıp kalkmayacağı konusunda etraflı raporlama yapmasını isteyebilecek. Bu tür düzenlemeler de yapacağız" dedi.
HER BİR ÇEK YAPRAĞINA HAPİS
Gümrük Bakanı Tüfenkci, Çek Yasası ile ilgili olarak ise Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı ile iki ayrı taslak hazırladıklarını ve bir taslakta hapis cezasının da öngörüldüğünü ancak henüz nihai kararın verilmediğini ifade ederek, "Tabii hapis cezasının caydırıcılığı olabilir. Bunu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tartışıp, Bakanlar Kurulu'na göndereceğiz. Taslakta karşılıksız çıkan her bir çek yaprağına ayrı ayrı hapis ve her bir yaprak için 1.500 TL idari para cezası öngörüyoruz" diye konuştu.
Konular
- Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
- Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
- Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
- Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
- Tesk kart ücretli mi?
- Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
- Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
- Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
- Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
- Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
- Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
- Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
- Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
- Grup şirketlere vergi kolaylığı
- Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
- En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
- Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
- Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
- Erken Uyarı Sistemi Nedir?
- Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
- Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
- İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
- Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
- Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
- İcra takipleri nasıl yapılır?
- Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
- BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
- ÖTV indirimi olacak mı?
- İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
- Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?