İflas ertelemelere çekidüzen geliyor



Suiistimal edilen iflas ertelemelere çekidüzen geliyor. Şirket, mahkemeye son bir yıldır kayıtlı olduğu yerden başvuracak. Erteleme süresi 2 yılla sınırlanacak. Usulsüz karar aldırana hapis cezası da gündemde.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Adalet Bakanlığı ile birlikte üzerinde çalıştıkları iflas ertelemelere ilişkin taslağın detaylarını SABAH'a açıkladı. Taslağın kısa sürede Meclis'e gönderileceğini belirten Tüfenkci "kimseye 'sen istifa etmişsin ceza alacaksın' denmeyecek ama bu iş suiistimal edilmiş ve dolandırıcılık boyutuna dönmüşse, şirketlerin içini boşaltma yöntemine dönüştüğü tespit edilirse hapis cezasını hayata geçiririz" dedi.

ŞEHİR ŞEHİR DOLAŞMAYA SON

Kötü niyetli iflasları önlemek istediklerini söyleyen Tüfenkci, şöyle konuştu: "Son zamanlarda yasanın boşluklarından faydalanan bazı kötü niyetli kişiler çıktı. Aslında iflas ertelemeden faydalanamayacak veya gerekmeyecek firmalar, bunu bir tehdit unsuru olarak kullanıp hem bankalardaki kredi akışını zedeleme hem de piyasanın işleyişini bozmaya kalktı." Yeni düzenlemenin mahkeme süreçlerini de kapsayacağını belirten Tüfenkci, "Şu anda iflas erteleme kararı aldıracak Ankara merkezli bir firma buradan kararı çıkartamayacağını bildiği için şirketini Samsun Bafra'ya taşıyor. Bir gün sonra da iflas erteleme için müracaat ediyor. Bu işi organize eden danışmanlık firmaları ve hukuk büroları var. Bu şirketler bir haftada iflas erteleme alabiliyor. Yeni düzenlemeyle iflas erteleme kararı alacak şirkete son bir yıldır kayıtlı olduğu yerden karar çıkartma zorunluluğu getiriyoruz. Böylece, şehir şehir dolaşarak iflas ertelemeye başvuranları önleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

NİTELİKLİ BİLİRKİŞİ

Mahkeme süreçlerinde görev alan bilirkişilerin de nitelikli kişilerden oluşacağını kaydeden Tüfenkci, "Bilirkişiler nitelikliler arasından oluşturulacak. Onların raporuna bakacağız" dedi.

İKİ YILLA SINIRLANDIRILACAK

İflas ertelemedeki uzatma sürelerine de dikkat çeken Tüfenkci, "Başvuruluyordu, mahkeme hemen tedbir veriyordu. Bu süreler 4 yıla kadar uzayabiliyordu. Onu iki yılla sınırlandıracağız. Üç ayda bir atanan kayyum, şirketin ayağa kalkıp kalkmayacağı konusunda etraflı raporlama yapmasını isteyebilecek. Bu tür düzenlemeler de yapacağız" dedi.

HER BİR ÇEK YAPRAĞINA HAPİS

Gümrük Bakanı Tüfenkci, Çek Yasası ile ilgili olarak ise Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı ile iki ayrı taslak hazırladıklarını ve bir taslakta hapis cezasının da öngörüldüğünü ancak henüz nihai kararın verilmediğini ifade ederek, "Tabii hapis cezasının caydırıcılığı olabilir. Bunu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tartışıp, Bakanlar Kurulu'na göndereceğiz. Taslakta karşılıksız çıkan her bir çek yaprağına ayrı ayrı hapis ve her bir yaprak için 1.500 TL idari para cezası öngörüyoruz" diye konuştu.

Konular