Bireysel kredi şikayetleri iki kat arttı



Aktif toplamda yüzde 18,2 büyüyen ve 2015 yılını 26,1 milyar lira karla kapatan bankacılık sisteminde şikayet sesleri yükseldi. En fazla şikayet banka faiz, masraf ve komisyonlardan yana oldu. Geçen yıl bireysel kredi şikayetleri iki kat artış gösterdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2015 bankacılık raporu açıklandı. Rakamlar sektörün yaşanan yoğun siyasi gündeme, bölgesel jeopolitik gelişmelere ve küresel ekonomik belirsizliklere rağmen büyümesini sürdürdüğünü ortaya koydu. Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların dünyadaki pek çok muadilinden farklı olarak 2015 yılında reel büyümesini, güçlü sermaye yapısını ve karlılığını devam ettirdiği gözlendi. Söz konusu dönemde sektörün toplam aktifleri reel olarak yüzde 8,6 oranında büyüdü. Ortalama sermaye yeterlilik oranı ise yıl genelinde yüzde 15,3 civarında seyretti.

26,1 MİLYAR LİRA KAR ETTİ

Ekonomik kalkınmanın önemli finansman kanalı olan bankaların 2015 yılında aktif toplamı 3,6 trilyon lirayı buldu. Bilanço büyüklüğü 2,4 trilyon lira olan sektörün milli gelire oranı yüzde 121 olarak gerçekleşti. Sektörde kredi hacmi ise reel olarak yüzde 10 oran arttı.

Son bir yıllık dönemde toplam aktifler itibarıyla bankalar yüzde 18,2 büyüdü. Varlık yönetim şirketleri haricindeki diğer tüm finans şirketlerinde ise büyüme çok daha hızlı gerçekleşti. 2015 yılında finansman şirketleri yüzde 34,2, finansal kiralama şirketleri yüzde 24,8, faktoring şirketleri yüzde 1,2 büyüdü. Ancak, varlık yönetim şirketleri yüzde 31,7 küçüldü.

KATILIM BANKACILIĞI DAİRESİ KURULDU

BDDK bünyesinde katılım bankacılığı ile ilgili faaliyetlerin hızlı, etkin ve koordineli şekilde yürütülmesi için Uygulama Daire Başkanlığı adı altında ayrı bir birim kuruldu. Birimin çalışma esasları bu alanda uzmanlaşmanın sağlanması ve katılım bankacılığının geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması üzerine konumlandı. Uygulama Daire Başkanlığı bir dizi kararlara da imza attı. Buna göre bu yıl faizsiz finans sisteminin felsefesini ve uygulamalarını konu alan ulusal ve uluslararası düzeyde kapsamlı bir tanıtım kampanyası yürütülecek. Faizsiz finans sisteminin kurumsal altyapısının ve hukuki altyapısının geliştirilmesi için ise mevcut mevzuatta faizsiz finans sisteminin ihtiyaç duyduğu düzenlemeler tamamlanacak.

Şikayet patladı

BDDK'ya yapılan şikayetlerde ilk sırada bankaların aldığı faiz, masraf ve komisyonlar yer aldı. 2014 yılında 5 bin 740 şikayet yapılmışken, 2015 yılında şikayet sayısı yüzde 27 artarak 7 bin 280'e çıktı. Bireysel kredilerle ilgili şikayetler yaklaşık iki kat arttı. Geçen yıl 2 bin 936 şikayet varken, 2015 yılında şikayet sayısı 5 bin 841'e çıktı. Bireysel kredilere ilişkin şikayetlerin dağılımı incelendiğinde masraf ve komisyonlar hakkında 2014'te yapılan 704 şikayet sayısı 2015'te 3 bin 357'ye çıktı. Sigorta sorunları ile ilgili şikayetler 193'ten bin 488'e, borcun yeniden yapılandırılmasına ilişkin 169 olan şikayet 812'ye yükseldi. Bireysel kredilerle ilgili şikayetlerde kredi verilmemesi hakkındaki şikayette ciddi artış görüldü. 2014'te 37 olan şikayet sayısı 578'e, erken ödeme şikayeti 36'dan 270'e çıktı.

Hırsızlık arttı

Kredi kartlarına ilişkin şikayetlerin detayları incelendiğinde, çalıntı/kayıp/dolandırıcı şikayetleri 169 iken bin 156'ya, kredi kartı ücret ve komisyonları ile ilgili şikayet sayısı ise 373'ten 2 bin 152'ye çıktı. Yine mevduat ve katılım fonu hesapları ile ilgili 3 bin 507 olan şikayet sayısı 5 bin 423'e çıktı. Kurumsal kredilerde de iki katına varan şikayet oldu. 745 olan şikayet sayısı bin 316'ya yükseldi.

Konular

Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
Tesk kart ücretli mi?
Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
Grup şirketlere vergi kolaylığı
Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
Erken Uyarı Sistemi Nedir?
Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
İcra takipleri nasıl yapılır?
Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
ÖTV indirimi olacak mı?
İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?