Dijital ortamda telif sorunu çözülüyor



Hatay'dan Kahramanmaraş ve Gaziantep üzerinden Şanlıurfa'ya uzanan "mozaik yolu" projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Ünal, internet ortamındaki telif sorunlarını çözecek sistem kuracaklarını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kahramanmaraş'ta Germenica antik kentindeki kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla, Hatay'dan başlayarak Kahramanmaraş ve Gaziantep üzerinden Şanlıurfa'ya uzanan "mozaik yolu" projesini hayata geçireceklerini söyledi. İstanbul Sultanahmet'teki milyon taşı ile ilgili bir tanıtım hikayesi üzerinde çalıştıklarını da anlatan Ünal, Türkiye'de Likya yolu gibi 4 antik yol güzergahı daha belirlediklerini ve kısa süre sonra bu 4 projenin de turizme kazandırılacağını bildirdi.

Ünal, İran ziyareti sonrası bir grup gazetecinin kültür-sanat gündemine ilişkin sorularını yanıtladı. Ünal'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

UNESCO'YA "SUR" RAPORU: (Sur'un yeniden inşaası) UNESCO Kültür mirasına Sur ve Hevsel bahçeleri dahil. Şu anda Sur ile ilgili bir durum tespti yaptık. UNESCO'ya da bir rapor gönderdik. Durum tespiti ve ne yapacağımızı geniş bir şekilde UNESCO'ya anlattık.

MOZAİK YOLU PROJESİ: Orada kıymetli olan şey şu: Hatay'dan başlayan Urfa, Antep, Maraş'a uzanan bizim bir mozaik yolumuz var. Son derece de kıymetli mozaikler. Bir dönemi anlatması açısından da bu mozaikler son derece önemli. Yani hem Antep'de Zeugma, hem Urfa'da Halepli Bahçe, şimdi Kahramanmaraş'da Germanika Antik kenti.. Germenica çıktıktan sonra biz yeni bir turizm ürününe kavuşacağız. Bir mozaik yolu projemiz olacak. Aslında biz burada bir çok ürünü ve birçok hikayeyi de birleştirmiş olacağız. Bir tarafta Urfa'da Göbeklitepe. Göbeklitepe 12 bin yıl önce insanlığın başladığı, bugüne kadar bilinen ilk mabedin yerleşim yeri. Dolayısıyla biz bunu bir tarih koridoru olarak planlıyoruz.

MİLYON TAŞI HİKAYESİ: Yürüyüş yolları çok popüler. 1,5 milyon üyesi olan bloggerlar var internette. Yürüyüş yolları bize kendi hikayemizi hatırlatıyor aslında. Önümüzdeki yıllarda bu tür hikayelere çok rastlayacağız. Sultanahmet'teki milyon taşı tek başına devasa bir hikaye. İnanılmaz. Roma onu oraya dikmiş. 'Burası sıfır noktası' demiş. 'Dünyanın merkezi de burasıdır' demiş. Onunla ilgili de bir hikaye düşünüyoruz. Hikayeleştiremediğiniz hiçbir şeyi anlatamıyorsunuz. Ancak hikayesi olduğu zaman insanların ilgisini ve dikkatini çekiyor.

İNTERNETTE TELİF: (Telif hakları) Meslek birlikleri ile sürekli görüşüyoruz. Belirli bir noktaya geldik. Öncelikli olarak bütün telif eserlerin sinemadan müziğe edebiyattan diğer bütün alanlara varıncaya kadar tüm alanlarda telifte bir standart getiriyoruz. AB standartlarında yeni bir düzenleme yapıyoruz. Orada hem korsanı önlemek hem de telif eser sahibinin hakkını korumak hem de telif eser sahibinin hakkını alabileceği bir sistem kurmak için çalışıyoruz. Son bir kez daha meslek birlikleriyle bir araya gelip nihai halini vereceğiz. Özellikle internet üzerinden yaşanan dijital platformlarda yaşanan telif sorununu çözmek için de bir sistem getiriyoruz.

KONYA-TAHRAN UÇUŞLARI: Önümüzdeki günlerde Konya-Tahran uçuşları başlayacak. İran'la bizim birçok ortak değerimiz var.

'NEŞE' KELİMESİ GEÇEN MOZAİK: (Hatay'daki "Neşeli ol, hayatını yaşa" mozaiği) Bir araştırma var. O konuda kazının bilimsel danışmanı olan Hatice Pamir, şu anda bilimsel bir makale hazırlıyor. O yorum, mozaiklerdeki yazılar ve görsellerden yola çıkarak yapılmış bir yorum. Orada 'neşe' kelimesi var. Bir akeolog gözüyle kazı yapanlar yorumbilim açısından baktıklarında, 'neşeli ol hayatını yaşa' gibi bir anlam çıkarmışlar. Burada bu anlam yok diye bir karşı tez de ortaya konabilir. Şimdi Hatice Hanım'ın makalesi yayımlandığında detaylı şekilde bilimsel çerçevede bu ortaya çıkacak.

Konular

Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
Tesk kart ücretli mi?
Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
Grup şirketlere vergi kolaylığı
Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
Erken Uyarı Sistemi Nedir?
Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
İcra takipleri nasıl yapılır?
Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
ÖTV indirimi olacak mı?
İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?