Kamu alacağına yeni düzenleme



Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Genel Tebliği'nde değişikliğe gitti. Buna göre, kamu alacakları beş yıl içinde tahsil edilmemesi halinde zaman aşımına uğrayacak. Para cezalarına ait hususi kanunlardaki zaman aşımı hükümleri ise saklı tutulacak.

Kamu alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse, zaman aşımına uğrayacak. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, "Tahsilat Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i yürürlüğe girdi. Buna göre, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge talep eden borçlulara, belgeleri başvuracakları vergi dairesi tarafından, kapsama giren vergi türleri açısından bağlı olunan veya daha önce mükellefiyet kaydı bulunan vergi dairelerinden temin edilen bilgiler de dikkate alınıp verilecek.

GÖNÜLLÜ ÖDEMELER KABUL EDİLECEK

Para cezalarına ait hususi kanunlarındaki zaman aşımı hükümleri saklı tutulacak. Zaman aşımından sonra mükellefin razı olarak yapacağı ödemeler kabul olunacak. Özel kanunlarında Tahsili Emval Kanunu'na göre takip edileceğine dair hüküm bulunan ve sözleşmeye dayanan alacakların, zaman aşımı süresinin tespitinde de 5 yıllık sürenin esas alınması gerekecek. Bütün kamu alacaklarının (para cezaları hariç) zaman aşımının tayininde, vade tarihinin rastladığı takvim yılını takip edecek olan takvim yılının başı esas alınacak.

ZAMAN AŞIMI İÇİN ÖZEL KANUN SEÇENEĞİ

Borçlunun yabancı memlekette bulunması, hileli iflas etmesi veya terekenin tasfiyesi dolayısıyla zaman aşımının işlememesi halinde, süre sebeplerin kalktığı günün bitmesinden itibaren başlayacak. Takip edilen kamu alacaklarının tahsil zaman aşımının işlememesini sağlayacak şekilde özel kanunlarda düzenleme yer alabilecek. Bu tür durumlarda özel kanunlarda yer alan hükümlere istinaden, kamu alacaklarının tahsil zaman aşımı işlemeyecek. İflas erteleme kararı üzerine, borçlu aleyhine ilgili kanuna göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamayacak ve daha önce başlamış takipler duracak.

İFLAS HÜKMÜNE ACİZ VESİKASI

Borçlunun iflasına hükmedilmesi kararıyla mallarının tasfiye edilmesine rağmen alacaklıların alacaklarını elde edememeleri durumunda aciz vesikası düzenlenecek. İflasına karar verilen kamu borçlusu hakkında kanunun ilgili maddeleri uyarınca yapılan tasfiye sonucunda, kamu alacağının tahsil edilememesi halinde aciz vesikasının düzenlendiği tarihten itibaren 20 yıl geçtikten sonra bu alacak zaman aşımına uğrayacak. Ayrıca, adli para cezalarının zaman aşımının tayininde adli para cezasına hükmedildiğine ilişkin mahkeme kararının kesinleştiği gün esas alınacak ve süre bu günden işlemeye başlayacak.

Konular

Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
Tesk kart ücretli mi?
Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
Grup şirketlere vergi kolaylığı
Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
Erken Uyarı Sistemi Nedir?
Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
İcra takipleri nasıl yapılır?
Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
ÖTV indirimi olacak mı?
İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?