Kombi tasarruflu nasıl kullanılır?



Türk tüketicisi oda sıcaklığını 23 derecede yani ortalamanın 2 derece üzerinde tutuyor. Kombiyi genellikle sabit sıcaklıkta tutan tüketici, uyurken ya da evden çıkarken kıssa da tasarruf edemiyor.

NUVİA bünyesinde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve Türkiye'de ilk olan kablosuz akıllı oda termostatı markası Cosa tarafından yaptırılan anket Türkiye'de her yıl doğalgazda 4.5 milyar lira tasarruf potansiyeli olduğunu ortaya koydu. Nuvia'nın kurucularından Dr. Emre Erkin, "Türkler Avrupalılar'dan 2 derece daha yüksek sıcaklıktan hoşlanıyor. Araştırma kombilerin yanlış, dolayısıyla verimsiz kullanıldığını gösteriyor. Doğru kullanım ile yüzde 30'a varan tasarruf sağlanabilir" dedi.

% 49'u sabit tutuyor

Türklerin kombi kullanım alışkanlıkları ve kaç derece ısıda kendilerini rahat hissettiklerini de ortaya koyan ve 10 bin kişinin katıldığı anketin sonuçlarını açıklayan Dr. Emre Erkin, şunları söyledi: "Cosa'nın özelliklerini daha da geliştirmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu anketin sonuçlara göre tüketicilerin yüzde 49'u kombilerini sabit sıcaklıkta tuttuğunu, yüzde 32'si yatarken ve evden çıkarken kombilerini kıstığını, yüzde 19'u da sadece evden çıkarken kombilerini kıstığını ifade etmiş. Aslında bu yöntemlerin hiçbiri tasarruf için doğru çözüm değil. Hem enerji tasarrufu yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamak, hem de bu yolla düşük doğalgaz faturaları ödemek için yurt dışında neredeyse her evde bulunan, fakat ülkemizde yaygın kullanılmayan oda termostatlarını kullanmamız şart."

2 derece fazla

EMRE Erkin Nuvia'nın Cosa Akıllı Kombi Kiti'ne sahip binlerce kullanıcısının sıcaklık tercihleri incelendiğinde çıkan sonuçları şöyle aktardı: "Türkiye'de tercih edilen ortalama oda sıcaklığının yaklaşık 23 derece olduğu görülüyor. Ortalama bu olduğu için de büyük bir kesimin, oda sıcaklığını 23 dereceden yukarı tuttuğu ortaya çıkıyor. Avrupa standartlarında kışın binalar için önerilen konfor sıcaklığının 21-22 derece olduğu düşünüldüğünde Avrupa ortalamasının en az 2 derece üzerinde yaşamayı tercih ettiğimiz ve bunun sonucu olarak da yüzde 10-15 oranında daha fazla fatura ödediğimiz ortaya çıkıyor. Cosa Akıllı Kombi Kiti'nin tasarruf sağlama amacıyla geliştirdiği 'uyku' ve 'dışarı' modları incelendiğinde uyurken yaklaşık 21 dereceyi tercih ettiğimiz gözlemleniyor. Cosa'nın mod yaklaşımı sayesinde, insanlar yatarken kombiyi uyku moduna alıp, ev sıcaklığını 2 derece daha düşürerek tasarruf yapmayı sağlayabiliyor."

Cepten kontrol

COSA, akıllı telefonlar ile birlikte kullanıldığı için kontrolün hep ev sakinlerinde olmasına imkan veriyor. Kolay kullanımlı bir uygulama üzerinden yürütülen kit yönetimi sayesinde Cosa, evin istenilen zamanda istenilen sıcaklıkta olmasına imkan tanıyor. Cosa, ev sakinleri uykudayken evin sıcaklığını hissedilmeyecek kadar, dışardayken yeniden kolayca ısıtılabileceği kadar düşürüyor. Böylece Cosa Akıllı Kombi Kiti, evi 'ev', 'uyku' ve 'dışarı' modlarıyla gerektiği zaman gerektiği kadar ısıtıyor ve doğalgaz tüketimini azaltıyor. Üstelik Cosa tüm bunları yaparken dış hava koşullarını da dikkate alıyor.

Ayrıca haftalık rutininiz önceden programlandığında Cosa, buna göre evin istenilen gün, istenilen saat, istenilen sıcaklıkta olmasını sağlıyor. Tatile giderken de Cosa, kombinin kapatılıp peteklerdeki suyun donmayacak şekilde korunmasını da mümkün kılıyor.

Konular

Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
Tesk kart ücretli mi?
Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
Grup şirketlere vergi kolaylığı
Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
Erken Uyarı Sistemi Nedir?
Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
İcra takipleri nasıl yapılır?
Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
ÖTV indirimi olacak mı?
İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?