Kartlı sayaçların mekanik sayaçla değiştirilmesi hukuka uygun mu?



Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kartlı doğalgaz sayaçlarının kampanya denilerek 479 TL'ye mekanik sayaçla değiştirilmesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, Başkent Doğalgaz'ın kampanya adı altında 479 TL'ye kartlı sayaçların mekanik sayaçla değiştirilmesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Çakar, değişim için para alınmasının mevzuatta yeri olmadığını belirterek, para karşılığı sayaçı değiştirilen vatandaşların Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) bildirerek paralarını ve sayaçlarını geri alabileceklerini aktardı.

"ALINAN PARA YÖNETMELİĞE AYKIRI"

Dernek Başkanı Çakar, Başkentgaz'ın abonelerine kartlı sayaçlarını değiştirmeleri konusunda kampanya başlatması ile ilgili Doğalgaz Müşteri Hizmetleri yönetmeliğine göre vatandaşların rızası olmadan Başkentgaz'ın kartlı sayaçları mekanik sayaçla değiştiremeyeceğini söyledi.

Başkentgaz'ın abonelerine kartlı sayaçlarını değiştirmeleri konusunda kampanya başlatmasının hukuka aykırı olduğunu belirten Çakar şunları söyledi: "Başkent Doğalgaz bir kampanya açtığını söylüyor. 479 TL'ye kartlı sayaçları mekanik sayaçla değiştirecek. Böyle bir kampanya açamaz. Bu yasal değildir. Yönetmeliğe aykırı davranıyor. Biz Başkent Doğalgaz'ın yasaya aykırı, vatandaşları ekonomik yönden mağdur eden bu uygulamalarına karşı basın açıklaması yaptık. Durumu

"EPDK'YA BİLDİREREK PARANIZI GERİ ALABİLİRSİNİZ"

Ankaralılara duyurduk. Kartlı sayacınız 406, ya da 440, ya da 479 TL'ye değiştirilmişse Tüketici Hakları Derneği'ne gelerek bu şikayetinizi EPDK'ya bildirerek, kurum aracılığıyla ödemiş olduğunuz güvence bedelini ve kartlı sayacınızı geri alabilirsiniz."

Vatandaşın iki kez mağdur olduğunu ifade eden Çakar, Başkentgaz'ın özelleştirilmeden önce kartlı sayaçlara 300 dolar ödediğini ve şimdi de 479 TL karşılığında değiştirilmek istendiğini belirtti.

300 DOLAR VE 479 LİRA ALINIYOR

Ankaralı'nın ikinci kez mağdur edildiğini belirten Turhan Çakar, hükümetin Başkentgaz'ın yanlış ve hukuka aykırı uygulamasına müdahale etmesini istedi. Çakar, "Her seferinde sayaç değiştiriyorsunuz birisi 300 dolar alıyor, birisi 479 TL alıyor, böyle rezillik olmaz. Ankara'da kartlı sayaçları mekanik sayaçlarla değiştiren yüzbinlerce kişi var. Vatandaşlar bu konuda Tüketici Hakları Derneği'ne başvursunlar.

Biz onların haklarını EPDK nezdinde arayalım. Hükümete çağrıda bulunuyorum. Burada resmen Ankaralı soyuluyor. Ankaralı ikinci kez mağdur ediliyor. Enerji Bakanlığı, Başkentgaz'ın yanlış uygulamasına müdahale etmeli." diye konuştu.

BAŞKENTGAZ AÇIKLAMA YAPTI

Başkentgaz ise yaptığı açıklamada, Ankara'daki doğalgaz sayaçları değişiminin zorunlu olmadığını ifade ederek, "Güvence bedeli, dağıtım şirketinin parası değil, ödemelerini düzenli yapan abonelere olan borcudur" ifadesinde bulundu. Başkentgaz yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Özelleştirme öncesinde kullanılmaya başlanan elektronik / kartlı sayaçlar için ödenen 300 Dolar, güvence bedeli değildir.

7 Mayıs 1996 tarihinde alınan Encümen Kararı ile 300 Dolarlık bedelin 'abone ücreti' olarak alınması ve bu abonelik bedelinin her ne şekilde olursa olsun iade edilmemesi şeklinde karar alınmıştır. 2001 yılı sonunda kanunla kurulan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun doğal gaz piyasası mevzuatına 2002 yılında giren 'abone bağlantı bedeli' kavramı ile aynı olan bu bedelin iadesi mümkün değildir. Yeni abonelerden her yıl EPDK tarafından belirlenen abone bağlantı bedeli Türkiye'deki bütün dağıtım şirketleri tarafından alınmakta ve iadesi söz konusu olmamaktadır.

SAYAÇ DEĞİŞİMİ ZORUNLU DEĞİL

Abone bağlantı bedeli ile güvence bedeli aynı bedelmiş gibi gösterilmesi yanlıştır. Tüketim bedelinin ödenmemesi riskine karşılık olarak Türkiye'deki bütün dağıtım şirketleri abonelerden EPDK tarafından her yıl belirlenen güvence bedeli alınmaktadır. Güvence bedeli dağıtım şirketinin parası değil, ödemelerini düzenli yapan abonelere olan borcudur. Gaz kullanım sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde enflasyon ile güncellendikten sonra abonelere iade edilmektedir.

Şirketimiz tarafından başlatılan mekanik sayaca geçiş kampanyası abonelerimize sayaç değişimini zorunlu kılmamaktadır. Söz konusu bedel, sayaç bedeli değil güvence bedelidir."

Konular

Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
Tesk kart ücretli mi?
Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
Grup şirketlere vergi kolaylığı
Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
Erken Uyarı Sistemi Nedir?
Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
İcra takipleri nasıl yapılır?
Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
ÖTV indirimi olacak mı?
İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?