Elektrik faturasındaki 'kayıp-kaçak' bedellerinin iadesi mümkün mü?



Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik faturalarında tüketiciden "kayıp-kaçak", "dağıtım bedeli", "iletim bedeli", "perakende satış hizmeti" ve "sayaç bedeli" olarak alınan ücretlerin iadesinin mümkün olduğunu bildirdi.

Yılmaz, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, elektrik faturasındaki kaçak bedeli ve diğer kalem bedellerinin tüketiciden alınmaması gerektiğini söyledi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararını hatırlatan Yılmaz, "Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerini kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır" dedi.

Yılmaz, Kurul'un kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceği, tahakkuk ettirilen kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye iade edilmesi gerektiği, EPDK'ya elektrik fiyatını belirleme konusunda sınırsız yetki ve görev verilmediği, elektrik kaybını önleme, hırsızlıkları engelleme, hırsızı takip edip bedeli ondan tahsil etmek görevi verildiği kararının, tüketicilerde umut yarattığını vurguladı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun bu kararıyla Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin içtihat değişikliğine gittiğini belirten Yılmaz, "Bunun Daire'nin elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerden sadece kullandığı elektrik tüketimine karşılık geleceği faturayı tahsil edebileceği, bunun dışında kalan elektrik kaybı bedelinin veya elektrik hırsızlığı nedeniyle ortaya çıkan kaçak bedelin aboneden tahsil edilemeyeceği şeklindeki kararı tüketicinin umudunu pekiştirmişti" diye konuştu.

Kentteki elektrik dağıtım şirketinin, tüketici lehine verilen hakem heyeti kararının iptali için Bursa 4. Tüketici Mahkemesinde dava açtığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bursa 4. Tüketici Mahkemesi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin kararlarına, gerekçeli kararında yer vererek abonelerden alınan kayıp-kaçak ve başka ad altında hiçbir şekilde bir ücretin tahsil edilemeyeceğine hükmetti. Dolayısıyla dava, mahkeme tarafından reddedilmiş ve bu kararla tüketiciden alınan kayıp-kaçak, dağıtım bedeli, iletim bedeli, perakende satış hizmeti ve sayaç bedeli olarak alınan 649 liranın iadesi, kesinleşmiştir. Böylece tüm tüketicilerimize sayaç okuma bedeli dahil, bu kalemlerin iadesinin önü açılmıştır."

Yılmaz, kayıp-kaçak ve diğer bedellerin abonelerden alınmasının devleti vergi kaybına uğratmadan, elektrik dağıtım şirketlerini ekonomik darboğaza sokmadan ve tüketicinin hukukunu koruyarak en kısa zamanda bir yasal düzenleme ile çözüme kavuşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Konular

Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
Tesk kart ücretli mi?
Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
Grup şirketlere vergi kolaylığı
Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
Erken Uyarı Sistemi Nedir?
Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
İcra takipleri nasıl yapılır?
Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
ÖTV indirimi olacak mı?
İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?