BDDK'dan tüketici kredilerine düzenleme geliyor



2013 yılında cari açığa önlem ve iç talebi kontrol altına alma amaçlı kredi kartı ve bireysel kredilerde sert fren yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartından sonra tüketici kredilerinde de ayağını frenden çekmeye hazırlanıyor.

BDDK'nın tüketici kredileri için ayrılan genel karşılık oranlarında indirime gitmeye hazırlandığı öğrenildi. BDDK'nın bu hamlesi sonrası bir defaya mahsus olmak üzere bankaların karlılığında 2016 yılı için ciddi bir artış olacağı hesaplanıyor. Edinilen bilgiye göre, ihtiyaç kredilerinde, kredi kartlarında ve kredili mevduat hesaplarında genel karşılık yükümlülüğünü 2013'te yüzde 1'den 4'e çıkaran BDDK, şimdi bu oranı yüzde 1'e indirecek.

YÜZDE 1 DÜŞÜŞ, KARI YÜZDE 8 ARTIRACAK

Peki bu bankalar için ne anlama geliyor? Analistlerin yaptığı hesaplamalara göre, genel karşılık oranlarında yapılacak yüzde 1'lik azalma, bankaların 2016 tahmini karlarını yüzde 8 artıracak. Bankacılık sektörünün 2016 yılında yaklaşık 28.6 milyar TL kar etmesinin beklendiği göz önüne alındığında, karşılıklardaki yüzde 1'lik düşüşün sektörün karını yaklaşık 2.3 milyar artıracağı hesaplanıyor. Yani yüzde 3'lük düşüş yaklaşık 7 milyar liralık kar artışı anlamına gelecek. Genel karşılıklarda yapılacak yüzde 1 düşüşün bankaların özkaynak karlılığını yüzde 1, yüzde 3 düşüşün ise özkaynak karlılığını yüzde 2.8 olumlu etkilemesi bekleniyor. Bankacılar, yeniliğin sadece yeni verilecek kredilerde mi yoksa stok kredilerde mi olacağına BDDK'nın henüz karar vermediğini belirtirken, yeni kredilerde geçerli olsa bile olumlu etkinin yaklaşık 2 yılda bilançolara yansıyacağını öngörüyor.

KREDİDE RİSK AĞIRLIĞI 200'DEN 75'E DÜŞÜYOR

BDDK'nın mart ayı içinde atacağı bir başka adım ise bankaların verdiği tüketici kredileri ile kredi kartlarında çok yüksek olan risk ağırlıklarının aşağı çekilmesi olacak. BDDK'dan bankalara gönderilen tebliğ taslağına göre; her 100 liralık kredi için bankaların kredi kartında ayırdığı 250 lira ve ihtiyaç kredisinde ayırdığı 200 lira karşılık 75 liraya çekilecek. Konut kredisinde her 100 lira için 50 lira olan risk ağırlığı ise 35 liraya çekilecek. Risk ağırlıklarında yapılacak olan bu değişikliğin ise bankaların sermaye yeterlilik rasyolarında yüzde 1.5'lik bir rahatlamaya yol açacağı belirtiliyor. Son dönemde bazı bankalarını sermaye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken analistler, bu değişikliğin bankaları rahatlatacağını dile getiriyor.

BİREYSELDE MUSLUK YİNE AÇILACAK

Ekonomik büyümede yaşanan hızlı yavaşlama ve iç talepteki durgunluğun yanı sıra bankacılık sektörü temsilcileri, özellikle bireysel kredilerde olağanüstü bir dönemde alınan önlemlerin gevşetilmesi gerektiğini her platformda dile getiriyordu. BDDK'nın da bu konuda çalışma başlattığı biliniyordu. Uzmanlar, cari açıkta en önemli kalem olan petrol fiyatlarındaki gerileme sonrasında BDDK'nın gevşeme için çalışmaları hızlandırdığını belirtiyor. Hem risk ağırlığı hem de genel karşılıklarda yaşanacak bu indirimler kredi maliyetlerini düşürecek. Böylece bankalar bireysel kredilerde daha iştahlı olacak.

Konular

Vergi cezası ölüm halinde düşer mi?
Geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı
Kayıp elektrik bir maliyet unsuru olarak tarifelere eklenebilir mi?
Yoğuşmalı kombilerin kullanılması zorunlu mu?
Tesk kart ücretli mi?
Tek Hazine Hesabı sistemi nedir nasıl işleyecek?
Yeni elektrik abonesinden kesme bağlama bedeli alınabilir mi?
Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkında Kararı Yayımlandı
Zor durumdaki mükelleflere otomatik vergi affı geldi
Vergi indirimiyle ilgili yeni düzenlemeler neler?
Hangi hizmetler katma değer vergisinden muaf olacak?
Kripto paradan elde edilen gelir beyan edilir mi?
Kredibilitesi olan abonenin elektriği kesiliyor mu?
Grup şirketlere vergi kolaylığı
Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illeri hangileri?
En çok hangi enerji tüketimine para harcıyorsunuz?
Hacizli mallar teminat yerine geçebiliyor mu?
Kripto para nedir? Yatırım yapmak mantıklı mı?
Erken Uyarı Sistemi Nedir?
Değerli kağıt bedellerinin tahsilatı PTT'den yapılabiliyor mu?
Gümrük Muhafaza İhbar Hattında Sistem Nasıl İşliyor?
İnternet alışverişlerinde vergi var mı?
Yeni yönetmelikle kredi tahsis ücreti ne kadar oldu?
Gümrüklerde hangi teknolojiler kullanılıyor?
İcra takipleri nasıl yapılır?
Borçluya sık sık SMS gönderilmesi kanuni suç mudur?
BKM, POS kullanımı, ATM ve internet işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
ÖTV indirimi olacak mı?
İnternetten alışverişlerde en çok hangi ödeme yöntemi kullanılıyor?
Kargo teslimatı araba bagajına da yapılabiliyor mu?